Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Първият пилотиран полет на частния кораб Дракон може да се осъществи до 3 г.

Първият пилотиран полет на частния кораб Дракон може да се осъществи до 3 г. 28.05.2012

Американската компания Спейс Екс се надява, че ще може да осъществи първото пилотирано изстрелване на своя космически кораб "Дракон" през следващите три години, заяви генералният директор и основател на калифорнийската компания Елън Мъск след първото успешно пробно скачване на кораба сМеждународната космическа станция (МКС), съобщи ИТАР-ТАСС.

"Работим с НАСА върху това да добавим към съществуващите функции на "Дракон" и възможността на борда да има хора. Надявам се, че първият такъв полет ще се състои в близките три години", заяви Мъск. 

Безпилотният космически кораб "Дракон", който бе изстрелян във вторник, направи успешно скачване с МКС, предадоха световните агенции.

Полетът е изпитателен. За първи път частна компания изстрелва ракета с кораб към МКС. Успехът на мисията ще сложи началото на нова ера в американската космическа програма, в която частни космически кораби ще превозват астронавти и товари до МКС до пет години, отбелязват световните агенции.

Капсулата за многократно използване "Дракон" може да транспортира товар от шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седмина астронавти. Тя е с размери 5,9 на 3,6 метра и полезен обем 6,8 куб. м.

За разлика от другите кораби, тя може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти, както правеха совалките, отбелязва БТА.

Руските, японските и европейските товарни кораби не могат да вършат това, защото изгарят при връщането си към Земята, а руските пилотирани кораби "Союз", не разполагат с достатъчно място, отбелязват агенциите. 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
космос    Ракета    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.