Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Там сме, всичко е ОК - кацнахме на Марс

Там сме, всичко е ОК - кацнахме на Марс 6.08.2012
Марсоходът на НАСА Curiosity се приземи успешно на Червената планета след 8-месечно пътуване и повече от 567 млн. км. За пръв път човечеството изпраща толкова голямо и сложно устройство на чужда планета.

Цялата зала на центъра за управление на мисията избухна в бурни аплодисменти, а някои от десетките ликуващи мъже и жени се разплакаха, когато получиха съобщението "Там сме, всичко е ОК".

2-3 минути по-късно на екрана се появиха и първите 3 кадъра от камерите на Curiosity.

Метеоролозите прогнозираха благоприятно марсианско време с лека облачност и температури на повърхността около минус 12 градуса по Целзий.

"Умът ни казва, че сме си свършили работата, но емоционално сме ужасени", коментира ръководителят на операцията по спускането Адам Селцнър.

Според специалистите, ако Curiosity е в идеално състояние, би трябвало да може веднага да започне двегодишната си програма за изследване на Червената планета.

Проектът струва 2,5 милиарда долара и е изключително важен за САЩ. Той ще позволи изпращането на хора на Марс към средата на 30-те години.

Апаратът е разчетен за 24 месеца, но благодарение на ядреното захранване може да работи и 10 години.

За 1-тонната машина, която се движи с шест колела, бе изработена нова система за спускане, известна като космически кран.

Основната цел на Curiosity е да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Апаратът ще изследва кратера Гейл, възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години.

В центъра на кратера с радиус 155 км се издига планина с височина към 4800 метра, образувана вероятно от седименти и действието на ветрове.

Кратерът Гейл е едно от местата с по-ниска височина на Марс и учените смятат, че е пресечна точка на няколко реки, текли в миналото от околните планини.

Първият земен апарат на Марс е изпратен от СССР през 1971 г., но той успя да работи едва 15 секунди на повърхността.

Американският президент Барак Обама похвали НАСА и приветства успешното приземяване на марсохода Curiosity.

"Успешното приземяване на Curiosity - най-сложният подвижен апарат в историята на човечеството, приземил се на друга планета, е безпрецедентен подвиг, който ще бъде повод за национална гордост в бъдеще", коментира той.

Източник: 24chasa.bg    

Етикети
космос    Ракета    Свят    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.