Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Кюриосити предава снимки и рап парче от Марс

Кюриосити предава снимки и рап парче от Марс 28.08.2012


Марсоходът "Кюриосити" изпрати на Земята най-подробните досега снимки - широка цветна панорама с поглед към връх Шарп. Той се извисява на 5 км над дъното на кратера Гейл, където всъдеходът на НАСА кацна.

Снимките са красиви и с изключително качество. Те дават най-ясна досега представа за повърхността на Червената планета. Самият връх се намира на 6,2 км от мястото на кацането. Той е крайната цел на дългото пътешествие на автоматичния марсоход с размерите на малък автомобил. Подвижната лаборатория ще пътува дотам почти цяла година, защото теренът е сложен и изисква внимателно обмисляне от наземните "диспечери" на НАСА на всеки следващ метър плюс изследване на терена и скалните породи по пътя.

Учените вече са озадачени от необичайната геологична структура на марсианските скали в основата на Шарп. Предварителните анализи сочеха наличие на хидрирани утаечни материали, говорещи за някогашно наличие на вода. Отделните утаечни слоеве обаче са разположени по обратен начин в сравнение със земните разрези в каньона на Колорадо. Това засега няма обяснение.


Каменист терен води към Шарп.

Снощи "Кюриосити" трябваше да излъчи за първи път музика от друга планета. За уникалния сеанс бе избрана мелодията на американския рапър Will.I.am "Протегни ръце към звездите", написана специално за случая. Космическият апарат отнесе записа на Марс с идеята парчето да бъде излъчено на живо оттам по време на пресконференция на НАСА в Пасадена.

Събитието се използва с образователна цел, като заедно с мелодията, преодоляваща милионите километри на космическото пространство, експерти от НАСА обясняват как става това и какви са задачите пред уникалната космическа мисия на "Кюриосити".
 
 

Етикети
космос    Ракета    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.