Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Първата проба на камък на Марс поднесла огромна изненада

Първата проба на камък на Марс поднесла огромна изненада 13.10.2012

Марсоходът Curiosity/Кюриосити взе първите проби от повърхността на Червената планета. Анализът поднесе огромна изненада за учените.

Марсоходът използва механичната си ръка, лазер и спектроскопа КемКам (ChemicalCamera).

В съобщението на инженерите от Лабораторията по реактивно движение в Пасадена(Калифорния) се казва: Curiosity/Кюриосити за първи път взе в роботизираната си ръка достатъчно голям камък с размери на футболна топка. След това с помощта на лазера и спектроскопа взе проба като изпари неголяма част от камъка.

"Получените резултати от изследването на химическия състав със спектроскопа бяха огромнаизненада", отбелязват от лабораторията. "Предполагахме съвсем друг състав, а този камък се оказа богат на метали като натрий и калий. В камъка се съдържа мозайка от отделни минерали с изобилие на цинк, хлор, бром. Засега се затрудняваме да съобщим възрастта на тези породи, но камъните напомнят на редки видове вулканични породи, които се намират на Хаваите", отбелязва ученият Едуард Солер. "Предварително можем да говорим, че са образувани при високо налягане и на места, на които е можело някога да присъства вода".

Освен това учените уверяват, че намереният по-рано блестящ предмет няма да попречи на работоспособността на Curiosity/Кюриосити, пише БГНЕС.

"Предполагаме, че това е защитният екран, предназначен да пази корпуса и електрониката по време на кацането. Това може и да е елемент от комплекса за приземяване. Във всеки случай Curiosity/Кюриосити е здрав", казват учените.

С дистанционното управление на апарата се занимават 24 специалисти от лабораторията. "За всеки етап от придвижването е необходима изключително сложна програма и огромна концентрация", отбелязва сътрудникът на лабораторията на НАСА Браян Купър.

Екипът от програмисти работи денонощно над компютърните кодове.

 

Източник: dariknews.bg     

Етикети
вода    екология    космос    Ракета    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.