Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

За първи път в историята: ЧОВЕК СКОЧИ ОТ 39 КМ!

За първи път в историята: ЧОВЕК СКОЧИ ОТ 39 КМ! 15.10.2012

За човешката лудост и възможности няма граници. Доказа го австриецът Феликс Баумгартнер, който скочи от 39 км. Той полетя от ръба на космоса точно в 21,07 часа българско време и стана първият човек, преминал звуковата бариера без машина. Скоростта му на летене достигна 1342,8 км/ч.

Преди да се устреми като куршум надолу 43-годишният Феликс каза: "Виждам цялата Земя. Пожелавам ви и вие да видите тази гледка! Понякога трябва да се качиш толкова нависоко, за да разбереш колко си малък". После козирува и скочи.

На четвъртата минута от свободното падане парашутът му се отвори. В 21,16 часа Баумгартнер кацна на земята пред погледите на милиони зрители, които наблюдаваха полета му на живо в интернет и по телевизиите. Най-голямо бе вълнението на семейството му, което за първи път напусна Европа и пристигна за старта в Розуел, Ню Мексико. Майка на Феликс - Ева, не можеше да сдържи сълзите си.

Полетът продължи 4,22 минути. Това означава, че той не е успял да счупи рекорда по най-продължително свободно падане, поставен от Джо Китингър, който през 1960 г. скача от 31 км. Височината, постигната отБаумгартнер, обаче е уникална за човешката история. 

Скоростта му на падане е достигнала 1342 км/ч, стана ясно на първата му пресконференция след историческия полет.

Феликс бе издигнат в стратосферата в специална капсула, прикачена към огромен балон с хелий. Изкачването продължи около 2 часа и 20 минути. Лек смут настъпи, когато пилотът съобщи, че му е студено на лицето и предпазният му шлем се запотява. Експертите се притесниха, че може да има проблем с херметизацията на скафандъра. В крайна сметка обаче австриецът рискува.

Преди това опитите му бяха отлагани няколко пъти заради силния вятър. Успехът му на 14 октомври съвпада с полета на Чък Йегър, който точно преди 65 години стана първият човек, преминал звуковата бариера със самолет.

Скокът на Баумгартнер ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение и е значителна стъпка напред в проучването на земната атмосфера. Всеки детайл от мисията може да послужи за отправна точка на важни медицински и научни открития в близкото бъдеще. Той ще спомогне и за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата.

Уникалния полет може да гледате ТУК

 

Източник: standartnews.com    

Етикети
космос    Ракета    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.