Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

66 гигантски антени надзъртат в зората на Вселената

66 гигантски антени надзъртат в зората на Вселената 20.03.2013

Hа 5100 м височина, на платото Чанантор в чилийските Анди, което е част от пустинята Атакама, преди седмица тържествено бе открит най-големият наземен телескоп, който дава възможност да надзърнем в недостъпни до момента дълбини на Космоса.

Най-съвършената астрономическа обсерватория в света се състои от 66 масивни антени - всяка от тях като гигантска сателитна чиния с диаметър около 12 м. Те са разположени в район с диаметър 16 км и улавят електромагнитното излъчване в милиметровия и субмилиметровия вълнов спектър. Взети заедно, те образуват уникално всевиждащо космическо око - високочестотна радиотелескопична система, наречена АЛМА (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). С нея астрономите ще наблюдават невиждани досега подробности за раждането на звездите и планетите и на далечни галактики от най-ранния период на Вселената.

Тя струва 1,3 млрд. долара, проектирана е 30 г. и е строена още 10. Плод е на сътрудничеството между Северна Америка, Европа и Източна Азия, с активното участие и на Чили. Всеки един от трите региона е построил около една трета от антените на АЛМА. Учените от трите партньорски региона ще си поделят повечето от наблюдателното време, като 10% ще бъде запазено за чилийските астрономи.

На тържественото откриване президентът на Чили Себастиян Пинера лично даде командата всичките действащи антени да се завъртят синхронно и да се насочат към центъра на галактиката.

Огромните бели чинии описаха заедно красива арка под мощния ритъм на космическа музика и под аплодисментите на учените, които наблюдаваха операцията на видеостени в командния център на обсерваторията.

Високопланинското плато в пустинята Атакама е избрано неслучайно. Там рядко се появяват облаци, а въздухът е кристално чист, особено на такава голяма височина. Тук практически няма водни пари във въздуха, така че всяка небесна светлина - от галактика, звезда или космически прах, достига до телескопите без каквото и да е разсейване. Заради разредения въздух на астрономите ще се налага на работят с кислородни маски, особено когато са необходими и някакви физически усилия.

"Чувствителността на АЛМА е толкова голяма, че с нейните "очи" само за няколко минути научаваме толкова много неща за една галактика, за което преди ни бяха необходими много безсънни нощи изчаквания и наблюдения", казва Хоакин Виейра, астроном от Калифорнийския технологически институт.

В момента действат 57 от всичките 66 чинии. Останалите ще бъдат готови до лятото. Всяка от тях е огромен масив от стомана и подсилена карбоново-влакнеста пластика. Това я прави хем изключително здрава, хем достатъчно лека, за да не се деформира под напора на собственото си тегло. "Антените са съвършени и гладки. 
Грапавините по цялата им повърхност не надвишават 25 микрона - колкото човешки косъм", хвали се Ал Утън, астроном от Северна Америка.

Данните от всичките 66 антени ще се събират и обединяват от суперкомпютър с мощност 17 квадрилиона изчисления в секунда. Той е конструиран специално за случая и е инсталиран във втората по надморска височина сграда в света - първата е железопътна гара в Тибет.

Обединени електронно по този начин, 66-те радиотелескопа на АЛМА могат да създават детайлни изображения, които, ако ги прави единичен телескоп, той би трябвало да има диаметър от 16 километра. "Най-после разполагаме с телескоп, който има по-добра ъглова резолюция от космическия "Хабъл", а сега вече в милиметровия и субмилиметровия вълнов спектър", обяснява директорът на АЛМА Тейс да Грау.

Наблюдавайки в този светлинен диапазон, АЛМА може да изучава космически явления и обекти, които са невидими в оптическа светлина, защото са забулени в газ и прах. А прахът в Космоса поглъща видимата светлина и я преизлъчва в милиметровия и субмилиметровия обхват.

Затова АЛМА може да "вижда" например облаци от газ и прах при раждането на нови звезди, както и пояси от космически отломки около звездите - "строителния" материал за раждащите се планети.

Първите зашеметяващи открития са вече налице. "Чиниите" на АЛМА засякоха верига от галактики, които са много по-стари и повече на брой, отколкото се знаеше, че може да съществуват. Наблюдавани бяха мощни избухвания на звезди, станали в ранните периоди на Вселената в големи и ярки галактики. Възникващите по този начин галактики превръщат огромни натрупвания от космически газ и прах в нови звезди с бясно темпо - стотици пъти по-бързо, отколкото при традиционните спираловидни галактики като нашия Млечен път.

Тези звездни взривове и новооткрити галактики са толкова далече, че светлината от тях е пътувала над 12 млрд. светлинни години до Земята. С други думи, чрез АЛМА астрономите вече могат да наблюдават младенческия период на Вселената. Тези данни насочват към преразглеждане на схващанията за възрастта на звездите и на Вселената изобщо.
 

Етикети
електроника    космос    Свят    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.