Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Португалия с рекорд: 3/4 от електричеството й добивано от ВЕИ

Португалия с рекорд: 3/4 от електричеството й добивано от ВЕИ 13.04.2013

Почти три четвърти от електроенергията, консумирана в Португалия през първото тримесечие на годината, идва от възобновяеми източници, според нови данни от електроенергийния оператор в страната REN.

 

Органът потвърди тази седмица, че комбинацията от благоприятните метеорологични условия и инвестициите на страната във вятърни и водно-електрически ценрали е довела до това, че 70 процента от електричеството, употребявано в страната, е произведено от възобновяеми енергийни технологии през първите три месеца на годината.

Цифрите показват, че водноелектрическото производство е нараснало с 312% на годишна база, в резултат на което сега представлява 37 на сто от общото потребление, докато вятърната енергия е нараснала с 60% и сега осигурява 27 на сто от общото потребление.

Добрата производителност е довела до значително намаляване на емисиите, като се има предвид, че изходящата мощност от електроцентрали на въглища и газ е намаляла съответно с 29 на сто и 44 на сто

в сравнение с първото тримесечие на 2012 г.

Скокът на възобновяемата енергия също така е осигурил и тласък напред за икономиката на Португалия, тъй като е позволил на страната да изнася електричество, еквивалентно на шест на сто от вътрешното потребление.

 

Източник: greentech.bg       

Етикети
АЕЦ    вода    вятър    екология    енергетика    политика    свобода    технологии    ток    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.