Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Японски влак-стрела ще лети с 500 км/ч

Японски влак-стрела ще лети с 500 км/ч 5.06.2013

Ново поколение японски високоскоростни влакове на магнитна възглавница ще се движи с 496 км/ч, съобщава от Токио вестник "Телеграф". Премиерата на първата композиция с пет вагона беше в префектура Яманаши. Изпитанията на новите машини ще започнат през септември, уточнява БГНЕС.

Новият тип влак-стрела е дело на Central Japan Railway Co (JR Tokai). Първоначално се планира той да обслужва трасето Токио - Нагоя. Когато влезе в експлоатация, той ще съкрати наполовина пътуването между двата града - от сегашните 90 минути на 40 минути. Когато приключат изпитанията, влаковите композиции ще се състоят от по 15 вагона и ще превозват до 1000 пътници. Впоследствие - към 2045 г. трасето на влака-стрела на магнитна възглавница ще бъде удължено до град Осака. В бъдеще Токио планира да изгради национална мрежа от влакове на магнитна възглавница.

Именно Страната на изгряващото слънце създаде първия влак-стрела през 1964 г., като премиерата на новата транспортна технология беше организирана да съвпадне с Олимпийските игри в Осака (всъщност на японски думата е Шинкансен, тоест влак-куршум). От тогава Япония е създала мрежа с дължина 2250 км, по която се движат такива влакове със скорост около 320 км/ч.

Сегашният премиер на Япония Шиндзо Абе агресивно предлага на нови икономически гиганти като Индия японски технологии за железопътен транспорт и в областта на енергетиката. Има планове Делхи да използва именно японска технология на влак-стрела за жп-трасето Мумбай-Ахмедабад.

Токио е в сериозна конкуренция с Пекин в разработването на високоскоростни влакове на магнитна възглавница. Влак по такава технология в Шанхай е с възможност да развива 420 км/ч, въпреки че поради късото трасе средната му скорост е 243 км/ч.

 

Източник: dariknews.bg    

Етикети
екология    електромобили    път    технологии    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.