Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Антена от Куру над България

Антена от Куру над България 23.03.2014

Куру, Френска Гвиана. Европейската ракета-носител Ариана 5 (Ariane 5 ECA) изведе в орбита, след успешен старт от космодрума в Куру, Френска Гвиана, два комуникационни спътника, единият от които с непосредствено значение за България, тъй като ще покрива именно тази част от Европа. Става дума за сателита, Астра 5В (ASTRA 5B), от познатото на родните тв оператори, както и на зрителите на европейска сателитна телевизия, семейство Астра. Точно 27 минути и 3 секунди след изстрелването на ракетата, най-голямата ракета-носител в света и гордост на френската компания, която я произвежда и пилотира за такива мисии, Арианеспейс, европейският сателит заработи успешно на позиция 31,5 градуса Изток (31.5°E) на геостационарна орбита.

Така той стана 39-тия спътник на базираната в Люксембург компания SES Group, втория по големина в света сателитен оператор, използвал европейската ракета-носител, която се смята за най-надеждната в света, за извеждане в орбита. SES оперира водещата в Европа система за излъчване на сателитна телевизия „директно-до-дома" (direct-to home, DTH), използвайки семейството на спътниците ASTRA, и така покрива 135 милиона домакинства на Стария континент посредством телевизия по кабел и DTH-мрежи. ASTRA 5B става част от флотата от 55 сателити до момента, които притежава и оперира SES, с които компанията покрива със сателитен сигнал 99% от населението на Земята.

Освен това SAS e пионер във въвеждането на телевизията с висока резолюция (HDTV) в Европа.

Спътникът е построен в Тулуза от „Еърбъс Дифенс енд Спейс" (Airbus Defence & Space), обединение, възникнало в края на 2013 г. след обединението на „Астриум" (Astrium)– аерокосмическо подразделение на европейския отбранителен консорциум (EADS), с „Еърбъс Милитъри" (Airbus Military). Което вероятно не изключва спътникът да може да се използва и от европейски военни предвид бекграунда и технологиите на производителя. Представител на производителя обаче увери „Стандарт", че военните използват съвсем различни, специализирани само за подобни цели сателити, а този може да се ползва единствено за „правителствена комуникация", която няма общо с шпионаж и набелязване на евентуални цели. Официалната мисия на новия „Астра" е „видео услуги, телекомуникации и правителствени нужди". Той е разработен на базата на платформата Eurostar-3000 L и теглото му на Земята е 5 755 кг.

ASTRA 5B, който след разгръщането на панелите му в орбита, както и трите стабилизационни оси става дълъг 40 метра, е оборудван с 40 активни транспондера Ku и 6 активни транспондера Ka, които позволяват приемане на сигнала с 50-сантиметрова сателитна чиния от страните от Източна Европа, сред които България, както и Кавказ. А също приемане с 60-сантиметрова чиния освен в този регион, също и в балтийските страни и голяма част от Русия.

Той заменя сателитът Astra 1G, който в момента е на същата георбитална позиция 31.5°E и от 2010 г. досега допълваше Astra 5A (известен още като Sirius 2), който бе изгубен и спря да функционира през 2009 г.

„Новият сателит е с идеална позиция над региона, за който е предвиден, особено що се отнася до България и Румъния", коментира пред „Стандарт" мениджър на румънски оператор, също присъствал на изстрелването от Куру. По думите му досега излъчваните от Astra 1G канали на Би Ти Ви ще бъдат прехвърлени на новия сателит, което е много вероятно да подобри качеството им. Що се отнася до сателитните оператори в България, източникът ни предположи, че най-голям интерес да се прехвърли на новия спътник има Булсатком, тъй като този, на който се намира в момента, гръцкия Hellas, на позиция 31 градуса, е на края на технологичния си живот. А гърците изглежда нямат намерение да го сменят с друг. И вероятно ще загубят тази орбитална позиция, която веднага ще бъде заета от друг играч на динамичния сателитен пазар.

За тази година е предвидено SES да изстреля, отново с помощта на ракетата-носител на Арианеспейс, още един сателит над Европа - Astra 2G, който ще заеме орбитална позиция 28.2°E.

Ариана 5 достави в орбита и компоненти от европейската навигационна система EGNOS, допълваща навигационната система „Галилео", която пък е пряк конкурент на американската система за глобално позициониране GPS.

Освен излъчване на DTH телевизия, изстреляният вчера спътник ще има и съществен принос за разпространението на цифрова наземна ефирна телевизия. Както и на развитието на телевизията с висока резолюция (HDTV), която според представител на SES, е бъдещето и компанията отделя голямо влияние и ресурс за развитието именно на тази технология.

Вторият сателит, който Ариана 5, с полет VA216, изведе в орбита, 20 минути след отделянето на Астра от ракетата-носител, чийто полет пък продължи точно 47 минути и 39 секунди, е Амазонас 4А (Amazonas 4A) на испанския оператор Hispasat. Той е построен в САЩ от американската компания Orbital Sciences Corporation, базирана във Вирджиния, тежи 3000 кг и ще се включи към испанската флотилия сателити, покриващи цяла Латинска Америка.

Изстрелването на двата сателита, чийто технологичен живот е по 15 години на всеки, бе отлагано няколко пъти от втората половина на 2013 г. досега, главно заради забавяне на изграждането на испанския спътник, както и необходимостта да бъде тестван допълнително. Последното отлагане пък бе на 20 март, с 24 часа, заради силен вятър във Френска Гвиана.

 

Източник: standartnews.com  

Етикети
HDTV     България    електроника    космос    Ракета    Свят    технологии    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.