Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Предлагат по-бърз аналог на биткойн

Предлагат по-бърз аналог на биткойн 17.04.2015

Професор от Станфордския университет създаде по-бърз, гъвкав и сигурен аналог на криптовалута биткойн (Bitocin). Новата електронна система се нарича SCP (Stellar Consensus Protocol) и позволява опростено извършване на международни преводи, с по-ниски разходи, съобщи TechnologyReview.com. 

Подобно на биткойн, системата на Дейвид Мейзиърс се базира на мрежи от компютърни възли, на които се изпълнява специален софтуер. За разлика от биткойн обаче, при SCP няма процес за добиване на „монети”, или т.нар. майнинг.

Добивът на биткойни предполага решаване на сложни математически задачи за присъединяване на блок от транзакции към верига от транзакции. Който успее първи да присъедини блок, получава награда във вид на биткойни.

Вместо това, системата SCP предвижда друг механизъм за проверка на транзакциите, основан на „византийско споразумение”. При него се обработва информация от няколко източника за общо логическо събитие, с цел получаване на консенсусно решение за това събитие.

Когато един възел предава пари на друг възел, съседните възли трябва да вземат решение дали потвърждават това събитие. Ако повечето възли признаят събитието за истинско, данните за транзакцията се записват в книгата на приходно-разходните операции на всеки възел и от тези възли се образува кворум.

Създателят на SCP твърди, че подобен механизъм потвърждава транзакциите много по-бързо, в сравнение с биткойн, където процесът на присъединяване на блок отнема около 10 минути. Освен това новата система не изисква много електроенергия, както е при биткойн.

SCP има още едно предимство – когато нов потребител реши да се присъедини към нея, той избира на кои възли в кворума ще се доверява. Заедно с тези възли потребителят образува нова структура, наречена „кворумно парче”, след което идват нови участници и те създават подобни структури със същите или с други възли – така системата расте органично.

 

http://technews.bg/

 

Етикети
банки    Бизнес    Биткоин    долари     пари    технологии    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.