Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Дания доставя всичкия си ток от вятърни централи

Дания доставя всичкия си ток от вятърни централи 12.07.2015

На 9 юли тази година мрежата от ветрогенаратори е произвела 116% от необходимата на страната електроенергия

Ветрогенератори вече осигуряват напълно нуждите от електроенергия на Дания. Правителството на страната изпълни предсрочно програмата си за обезпечаване на потребностите от ток с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Първоначално се предвиждаше ветрогенераторите да доставят 50% от необходимата електроенергия към 2020 г. и да задоволят изцяло нуждите към 2050 г. Но по-рано тази седмица, на 9 юли, вятърните централи са произвели 116% от необходимия ток на Дания.

Към 3 часа в нощта срещу 10 юли, когато потреблението пада до минималното ниво, този показател е нараснал до 140%, съобщи Гардиън. 80% от излишната енергия е пренасочена поравно към Германия и Норвегия, а останалите 20% към Швеция.

„Това нагледно потвърждава, че свят, в който потребностите от ток се обезпечават напълно от възобновяеми източници на енергия, не е фантазия”, коментира Оливър Джой, пресаташе на Европейската асоциация по ветроенергетика.

По неговите думи вятърната енергия и възобновяемите енергийни източници се явяват реално решение за декарбонизация.

Цената на тока от ВЕИ обаче продължава да бъде доста висока и непосилна за по-бедните страни. На това обърна внимание неотдавна и Бил Гейтс, чийто семеен фонд се занимава с инвестиции в чиста енергия.

Много развиващи се страни разчитат на въглищата и други евтини изкопаеми горива за генериране на електроенергия, от която се нуждаят за захранване на домовете си, промишлеността и селското стопанство.

„Те отчаяно се нуждаят от евтини източници на енергия, за да подхранват икономическия растеж, който да издигне семействата им над бедността”, каза Гейтс и призова за инвестиции в научно-изследователска дейност, които да направят изкопаемите горива по-чисти, а в по-дългосрочен план – чистата енергия по-евтина от което и да е изкопаемо гориво.

 

http://technews.bg/

Етикети
АЕЦ    водород    вятър    екология    енергетика    НЕК    технологии    ток   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.