Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Плевнелиев и Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - Марица

Плевнелиев и Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - Марица 29.10.2015

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”, съобщи „Фокус”.

От днес за движение е открит Лот 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП – „Капитан Андреево” на българо-турската граница.

Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. „Марица” е третата е изцяло завършена магистрала с ресурс от ЕС след Тракия и Люлин. Стойността на договора е за близо 160 млн. лв.

На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

"С построяването на магистрала „Марица” се отчита едно дадено на народа и изпълнено обещание - каза при откриването на магистралата президентът Росен Плевнелиев. - В последните шест години амбициозната програма за модернизиране на България добави над 350 км магистрали". По думите му това е само началото. „Днес на дневен ред са и следващите три магистрали”, каза Плевнелиев. "По магистрала „Струма” се работи амбициозно и бързо, по магистрала „Хемус” се прави всичко възможно да стартира мащабна програма за нейното довършване. Така е и със Софийския околовръстен път, включително и участъка София – Калотина", добави Плевнелиев.

Той направи сравнение с изпълненото назад в историята като каза, че в годините на прехода хората са се наслушали на обещания, но малко е било свършено: "Магистрала „Марица” е добър пример за това как 35 години са се строили 117 км по една стратегическа за България и Европа магистрала. В първите 30 от тези години са били построени едва 30 км. Скоростта на строителството е била един километър на година". По думите на президента е добре да се помнят тези факти, за да се знае откъде сме почнали и какво е свършено. „Защото се наслушахме на популистки изказвания, на криво разбрани националисти, на хора, които се вживяват в ролята на месии”, каза Плевнелиев. По думите му всеки си дава сметка, че има и добри примери. Той припомни, че през 2009 г. в Министерски съвет е бил поет ясен ангажимент – за три години да бъдат построени три магистрали, е изпълнен. „Три обещани – три изпълнени” – „Люлин”, „Тракия” и „Марица”.

Плевнелиев каза още, че три са били обещаните магистрали, но по шест е започнато амбициозно да се работи. Той похвали амбициозния и компетентен млад екип от министри, които знаят как се управляват еврофондовате и как да насочват европейската солидарност в правилната посока. „Днес с набрана скорост от 15 км на година 15 пъти по-ефективно се гонят нови цели”, каза Плевнелиев. „България трябва да продължи напред. Фактите говорят, че в първите 45 години от далечната 1964 г. в България са били построени едва 420 км магистрали, една част от тях остарели, недовършени. В последните шест години са добавени 350 км”, заяви президентът.

За откриването на "Марица" Борисов написа във фейсбук: 

Нашите резултати са видими, защото всичко, което правим, е в полза на хората. От днес вече е факт третата изцяло завършена магистрала в България. Заедно с президента Росен Плевнелиев, регионалния министър Лиляна Павлова и министъра на транспорта Ивайло Московски открихме за движение ЛОТ 1 в участъка Оризово – Димитровград. АМ „Марица” е част от важен международен транспортен коридор и пускането ѝ в експлоатация значително ще разтовари движението от първокласните и второкласните пътища в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, по които досега преминаваше тежкотоварният и туристическият трафик от и към южната ни съседка Турция. Така за 2 часа от центъра на страната ще се стига до Истанбул. Благодарение на модерните конструкции цялостно ще се редуцират вредните емисии, замърсяването на въздуха и нивото на шум, което се прави с грижа за здравето на хората и околната среда. Само в отсечката Оризово - Димитровград са изградени 22 големи съоръжения, сред които е и мостът над река Марица. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. и е на стойност близо 160 млн. лв.

Бях поел ангажимент да бъде ремонтиран пътят до Чирпанския манастир "Св. Атанасий". Това е най-старият действащ манастир в Европа, основан е през 344 г. и се намира на 300 м. от магистрала „Марица”. Днес отново го посетих.

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
Бойко Борисов    България    коли    път    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.