Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Кметът на Казанлък: Не трябва да забравяме, че освобождението е кървавото измерение на национално ни достойнство

Кметът на Казанлък: Не трябва да забравяме, че освобождението е кървавото измерение на национално ни достойнство 3.03.2016

Тази година град Казанлък беше символичен домакин на честванията по случай 138 годишнината от Освобождението на Република България от Турско робство, информираха от пресцентъра на Община Казанлък. 

Тържествата по случай празника започнаха от централния площад „Севтополис“ в Казанлък, където присъстваха Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, зам.-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, заместник областният управител Мариана Кръстева, народният представител от старозагорски избирателен район Нено Влайков и председателят на Общински съвет, гр. Казанлък Николай Златанов.

Тържествен водосвет за благоденствието на българския народ бе отслужен от Архиерейски наместник Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници. След него се проведе ритуалът по издигане на Националното знаме. 

След това тържественото честване продължи на връх Шипка, където присъства и вицепрезидентът Маргарита Петкова, която заедно с кмета на Община Казанлък Галина Стоянова произнесоха тържествено слово. 

„Вече 138 години 3 март е датата в българския календар, която се превърна в символ на святата дума Свобода. Тази дума тираните не обичат, защото тя е раждала герои, мъченици и будители, които записваха със слово и меч категоричната воля на поробените: „Свобода или смърт” - с тези думи започна словото си Кметът на Община Казанлък.

„Свободата не е даденост! Свободата трябва да се пази, защото тя си тръгва – никога първа, никога втора, но си тръгва тогава, когато се свършат мъчениците и героите, когато всичко живо в човешката душа угасне. Тя си тръгва последна, за да отстъпи на тираните. Затова уважаеми, българи - никога не трябва да се срамуваме, нито да се страхуваме да наричаме времето преди трети март 1878 година с истинското му име така, както го наричаше Патриархът на българската литература Иван Вазов, нарече го под игото!”, призова всички присъстващи на върха Галина Стоянова.

„Никога не трябва да забравяме собствения си кръст на днешното и утрешното дело. Никога не трябва да забравяме, че нашето освобождение е кървавото измерение на нашето национално достойнство!”, каза още в приветствието си Кметът.

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    история    празници    свобода   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.