Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

За втори път Бойко Борисов си тръгва предсрочно от властта

За втори път Бойко Борисов си тръгва предсрочно от властта 16.11.2016

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставката на правителството си след загубата на кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на балотажа от претендента на червените ген. Румен Радев.

„От резултатите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство и не само не могат да се правят реформи, но и бюджетът не може да мине. Само с част от Реформаторския блок ГЕРБ няма как да има мнозинство в парламента", заяви Борисов в изборната нощ.

„За да няма абсолютно никакви рискове, защото в момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сяда с Плевнелиев, дава му премиер с министри, за да кара да изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорно, държи се така както в предизборната кампания. 

За втори път Бойко Борисов подава оставка преди изтичане на мандата му. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите срещу ръста на цените на тока. След последователни откази на трите най-големи парламентарно представени партии да съставят правителство е назначен служебен кабинет.

На 28 февруари 2013 г. президентът Росен Плевнелиев насрочва предсрочни парламентарни избори за 12 май 2013 г.

ГЕРБ печелят вота, но нито една партия не получава мнозинство, а избирателната активност е рекордно ниска за избори за Народно събрание - едва 51,33%.Бойко Борисов връща мандата, поради отказа на другите три партии в парламента да подкрепят правителство на ГЕРБ. Правителството е оглавено от кандидата на БСП за премиер - финансиста Пламен Орешарски, който сформира програмен кабинет от представители на БСП, ДПС и независими експерти.

Партиите, подкрепящи правителството, имат 120 депутати в парламента. Волен Сидеров от Атака осигурява необходимия кворум от 121 души необходим за започване на заседанието за избор на правителството, като лично се регистрира. Регистрацията му е посрещната с аплодисменти от БСП и ДПС, а депутатите от
ГЕРБ напускат пленарната зала.
На 14 юни 2013 г. по предложение на премиера Парламентът избира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това предизвиква многохилядни протести в София и други големи градове в страната с искане за оставка на правителството.
На 23 юли 2014 г. министър-председателят

Пламен Орешарски депозира в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си.

На 27 юни на консултации между ГЕРБ, БСП, ДПС и представители на ББЦ за дата на предсрочния парламентарен вот е избран 5 октомври 2014 г. На власт идва второто правителство на Бойко Борисов, което е избрано от 43-то Народно събрание на 7 ноември 2014 г.

Очаква се в четвъртък и петък народните представители да разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

В началото на седмицата премиерът депозира оставката си заради загубата на президентските избори.

След гласуването й настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор.

При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.

 

 

Източник: dariknews.bg 

 

Етикети
Бойко Борисов    България    избори    политика   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.