Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Бог да пази България цяла, непокътната и мирна, пожела патриархът

Бог да пази България цяла, непокътната и мирна, пожела патриархът 6.01.2017

С вяра в Бог да преминем и през новата година призова патриарх Неофит по време на традиционния богоявленски водосвет. Той освети бойните знамена, като ритуалът се проведе пред Паметника на незнайния воин.

Нека и в настоящата година Бог да благоволи за България и да я пази цяла и непокътната, мирна и просперираща в нейния духовен, културен, обществен и държавен живот, пожела още патриархът.

 


Той отбеляза, че живеем във време на изпитание както за нас, така и за целия свят.

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави военнослужещите.

На събитието присъстваха и председателят на парламента Цецка Цачева, военният министър в оставка Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министри, депутати и граждани.

18-годишният Никола Божилов успя да извади кръста в столицата от езерото в столичния кв. "Дружба". Борбата за кръста беше измежду около 40 смели мъже на възраст между 18 и 75 години.

Леденото мъжко хоро нагази в Тунджа

Температурата на р. Тунджа в Калофер беше 0,3 градуса по Целзий, но това не спря минути след 8 часа в утрото на Богоявление традиционното мъжко хоро да влезе във водите на реката, предаде репортер на БГНЕС. С тъпани и песни около стотина калоферци, хванати на хорото, нагазиха в ледените води на Тунджа. С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете приближиха моста на Тунджа, където попът хвърли богоявленския кръст във водата. 

Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро. Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве.

 

 

 

http://www.dnesplus.bg/

Етикети
България    вода    култ    празници   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.